Eşti aici

Sfânta Liturghie arhierească la biserica filie a Parohiei Budele-Săscioara

12 Ianuarie 2016

Credincioșii comunităților din Zătreni și Tetoiu au venit în număr mare astăzi, 28 iulie 2013, în cătunul Budele pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată de către Preasfințitul Episcop Emilian Lovișteanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Biserica filială "Sfânta Treime". Cu acest prilej, Preasfinția Sa a sfințit și noua clopotniță construită în cimitirul filiei, după ce lucrările de construcție au fost finalizate.
În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat pericopa evanghelică citită astăzi, ce istorisește minunea vindecării de către Mântuitorul Iisus Hristos a doi demonizați din ținutul Gadarei. "Demonii au recunoscut în persoana lui Hristos, că este Fiul lui Dumnezeu, iar oamenii cu toate că i-au văzut pe cei doi vindecați nu au apreciat gestul Mântuitorului. Așadar să reflectăm la învățătura duhovnicească ce se desprinde din această Evanghelie: că demonii și duhurile necurate care pun stăpânire pe sufletele oamenilor, îi înstrăinează pe aceștia de Dumnezeu, de propria persoană și de semenii lor. Acești oameni posedați de demoni nu erau responsabili de faptele lor pentru că demonii lucrau prin ei. Nu mai erau conștienți de ceea ce se întâmplă cu ei. De multe ori și noi constatăm că din cauza păcatelor acumulate nu ne simțim bine și nu ne mai recunoaștem pe noi înșine, iar după ce ne spovedim și ne împărtășim, redevenim persoana dintâi, reînnoită de harul Mântuitorului Hristos prin Duhul Sfânt. Deci se vede o diferență între cele două stări, starea normală de comuniune cu Domnul Hristos în rugăciune, fapte bune, în credință, în dragoste față de El și față de semeni, și starea anormală pe care o constatăm adeseori când ne înstrăinăm de Dumnezeu, de oameni și de noi înșine."
Totodată, Preasfințitul Părinte, a arătat care sunt armele cu care putem birui lucrările celui potrivnic: „Suntem datori și trebuie să conștientizăm acest lucru, să nu dăm voie divolului și lucrării lui să cuprindă viața noastră și familia noastră. Putem să alungăm puterile potrivnice prin rugăciune, prin împărtășanie, prin participarea la Sfânta Liturghie, prin însemnarea cu semnul Sfintei Cruci. Adeseori facem semnul Sfintei Cruci ca să piară lucrul necurat sau ca Dumnezeu să ne izbăvească de cele rele pentru că spune Sfântul Apostol Pavel: "Crucea pentru cei ce nu cred în ea este nebunie, iar pentru cei care cred în puterea ei este salvare, este ajutor de la Dumnezeu". Deci prin toate acestea putem alunga puterile potrivnice sau duhurile diavolești din viața noastră."
La final, după cum aflăm de la Arhidiacon Ioan Liviu Găman, Preasfințitul Emilian Lovișteanul l-a felicitat pe părintele paroh Ion-Cosmin Dumitrana, pentru activitatea pastorală, misionară și administrativă din parohie, precum și întreaga comunitate în frunte cu primarul Comunei Tetoiu, Lucian Antonie, pentru construcția noii clopotnițe și înzestrarea ei cu un clopot nou, dar și pentru contribuția substanțială la lucrările de înfrumusețare a bisericilor din localitate.
La acest important eveniment din viața parohiei Budele-Săscioara au mai luat parte Părintele Cristan Ana, Secretarul Protoieriei Horezu, Primarul localității Tetoiu, oficialități locale, preoți și numeroși credincioși din parohie și din împrejurimi.
Biserica filială cu hramul "Sfânta Treime" din Parohia Budele-Săscioara, comuna Zătreni, județul Vâlcea, a fost construită din zid începând cu anul 1992 la inițiativa preotului Gheorghe Bărbuț, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gherasim, astăzi, Arhiepiscopul Râmnicului, și a fost finalizată prin stăruința preotului Florin Stegăruș și cu contribuția comunității credincioșilor din satul Budele. Pictura murală a fost executată de pictorul Nicolae Preda din Craiova, în incintă, construindu-se și un șopron prăznicar. La data de 1 octombrie 2000 a fost târnosită de către Preasfințitul Părinte Irineu Slătineanul, astăzi, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolit al Olteniei.

(Sursa: basilica.ro)

Alte articole despre:

Adăugați un comentariu

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular